keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Läimäys

Tähän väliin täytyy suositella yhtä sarjaa joka näkyy myös Yle Areenassa jälkikäteen. Se on Läimäys, joka kertoo kahdeksan tarinaa,  miten pikkupoikaan kohdistuva läimäys poskelle vaikutaa ihmisten elämään.

LäimäysThe Slap, Australia 2011
Käsikirjoittajat Emily Ballou, Kris Mrksa, Brendan Cowell
Pääosissa Jonathan LaPaglia, Sophie Okonedo, Melissa George, Essie Davis
Teema klo 21.30 maanantai
Vuonna 1965 syntynyt Christos Tsiolkas on australialainen kirjailija, jonka työläisvanhemmat saapuivat maahan Kreikasta. Tsiolkasin viides romaani, enimmäkseen nelikymppisistä kertova The Slap julkaistiin vuonna 2008.
Kirja voitti Brittiläisen kansanyhteisön palkinnon, ja siitä tuli myyntimenestys. Euroopassa romaania ylistettiin ainakin The Guardian -lehdessä. Tsiolkasin tekstin sanottiin piirtävän tarkkaa kuvaa nykyisestä monikulttuuristuneesta ja keskiluokkaistuneesta Australiasta.
Kirjasta tehty draamasarja Läimäys alkaa Teemalla tänään. Tsiolkas itse on kehunut sarjaa, ja kahdesta ensimmäisestä jaksosta päätellen siitä onkin tullut hyvä.
488-sivuinen romaani on jaettu kahdeksaan pitkään lukuun, joissa kussakin tapahtumia seurataan eri henkilön näkökulmasta. Samaan tapaan sarjasta on tehty kahdeksanosainen. Päähenkilö vaihtuu jokaisessa jaksossa.
Aluksi tapahtumia katsotaan Melbournen lähiössä perheineen asustavan Hectorin (Jonathan LaPaglia ) silmin. Hector on täyttämässä 40, ja hänen vaimonsa Aisha (brittinäyttelijä Sophie Okonedo ) on valmistellut grillijuhlia useita päiviä. Juhlapäivän aamuna Hector ei kuitenkaan ajattele vaimoaan vaan perheen 17-vuotiasta lastenvahtia Connieta (Sophie Lowe ). Tekosyytä käyttäen Hector poistuu kotoa ja käy kutsumassa syntymäpäivilleen myös Connien.
Juhlissa Hector ja Connie ajautuvat uskaliaaseen flirttiin keskenään. Tilanne keskeytyy, kun perheystävien kolmevuotias pikkupoika alkaa huitoa ympärilleen krikettimailalla ja Hectorin serkku Harry (Alex Dimitriades ) läimäisee tätä poskelle.
Seuraa raju riita, jonka vaikutukset leviävät kaveripiirissä kuin veteen molskahtaneen kiven nostattamat renkaat. Toisten mielestä Harry teki oikein, toisten mielestä kyseessä on pahoinpitely ja poliisiasia. Suhteet joutuvat koetukselle.
Sarjassa tehdään paljon muutakin kuin puidaan juhlien tapahtumia. Toisessa osassa tapahtumia seurataan Aishan nuoruudenkaverin, Anoukin (Essie Davis ), näkökulmasta. Läpsäisy nousee esiin vain parissa kohtauksessa.
Anouk työskentelee television saippuasarjan käsikirjoittajaryhmän johtajana ja asuu itseään parikymmentä vuotta nuoremman miesnäyttelijän Rhysin (Oliver Ackland ) kanssa. Anoukin äiti sairastaa syöpää.
Avausjaksossa melko yksioikoista Hectoria näyttelevä Jonathan LaPaglia pääsee hyvään tulokseen kohtalaisen helpolla. Anoukin rooli on vaikeampi. Davis sopii tehtävään kuin nakutettu ja onnistuu tuomaan esiin Anoukin tunne-elämän ristiaallokon.
Kirjailija Tsiolkas on maininnut romaanin lempihenkilökseen 70-vuotiaan Manoliksen, koska tämä muistuttaa hänen isäänsä. Manoliksen osuuteen tarinassa päästään kuudennessa jaksossa.
Tsiolkasin äidinkin merkitys on ollut suuri: eräissä kotijuhlissa tämä antoi kurittomalle pikkupojalle peppuläpsyn, joka oli lähtöpiste koko romaanille. Poika tokaisi äidille: "Minuun ei saa koskea ilman lupaani." Äidin ällistys näytti kulttuurien, ikäpolvien ja maailmankatsomusten törmäyksen, josta Tsiolkas sitten alkoi punoa tarinaansa.

1384061543935?ts=1059
Hector ja Harry

Ei kommentteja: