torstai 10. maaliskuuta 2011

Kurkistus munakaappiin

Meillä kanat ovat lisänneet munintatahtia kevään koittaessa. Jotkut pitivät lyhyen tauon sulkasadon aikaan, mutta kokoajan munia tuli kuitenkin. Nyt kun porukassa on myös kääpiökanoja, niin pieniä kääpiömuniakin tulee. Valkoinen munakaappi löytyi Country Annie nimisestä verkkokaupasta ja tuo kananen, joka vakuuttaa että keittiömme on auki 24h löytyi kaupasta jota ei enää ole.
Meillä on muutama täysin valkoinen kana, joten he pukkaavat valkoisia munia, ruskeat munat tulevat ruskeilta kanaoilta ja nuo siltä väliltä ovat Pertin munia. Pertti on väriltään ei ruskea eikä valkoinen, vaan tuollainen hailakka. Perttihän on tuo meillä munasta asti kasvatettu.
Harvemmin pesen munia keräämisen jälkeen, koska se hävittää pinnasta ainetta joka vaikuttaa munien säilyvyyteen, näin olen kuullut. Koitan pitää pahnat puhtaina, jotta kanat ovat puhtaita ja näin munivat puhtaita munia. Meillä kaikki kavat munivat samaan pesään vaikka pesiä on useita. Välillä toinen saakin häädön kun toinen on jo tulossa.

6 kommenttia:

MaMMeli kirjoitti...

hei, meillä on samanlainen munakaappi. Meidän kanojen ja kukon pitäisi tulla toukokuussa, joten sitten saadaan omien kanojen munia kaappiin:)

Katjusha kirjoitti...

Voi, ONNI on omat kanat ja omat munat! Luomuringissä on pieni tauko munien osalta, vasta ensi kuussa saan luomumunia. Olisitpa lähempänä niin tulisin hakemaan munat teiltä :)

Tirriliisa kirjoitti...

MaMMeli: Kohta nautittekin omia hyviä munia.Kanoja on muutenkin ihana seurailla. Meillä noilla kääpiökanoilla on todella suuri ego ja rynnivät eturivissä ruokakipoille.
Katjusha: Kyllä täältä munia piisaisi! Tuntuu että vieraat saa aina täältä munapaketin mukaan, Latz kissanruoka pahvilaatikkoja säästelen, kun niissä on hyvä antaa munia viemisiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Ihana tuo yläkuvan kana joka vartioi munakaappia, nyt minulla on "tyhmä" kysymys, kun olen nähnyt noita muna kaappeja, niin säilyykö munat ihan huoneenlämmössä kun mie oon aina säilyttäny jääkaapissa?
Niin minullakin oli kanaoja ja kukko mutta laitoin aina jääkaappiin munat..
Meilläkinsilloin kun oli useampi koppi mutta vain se yksi kelpasi jos toinen kanoista meni koppiin tuli toinen ja veti sen heltasta ulos ja päinvastoin, kun olisin halunnut että ne olisi hautonu niitä, mutta ei..
Kanalassa viihduin paljon ja voi sitä riemua kun vein uutta hiekkaa sinne niin ne kilpaa kylpi siinä, muistan kun minäkin olin tarkka että oli aina puhtaat heinät niiden kopissa..
Unelmani onkin että jos joskus vielä saisin omakotitalon niin varmasti sine pääsisi myös kanat ja kukkopoika..
Mukavaa viikonlopua teille..ja tulkoon paljon munia.. :)

Sarppu kirjoitti...

Okei, nyt tulee todellinen blondi kommentti, mutta että oikeasti eri värisiltä kanoilta tulee eri värisiä munia? Hmm jos se pitää paikkansa, niin opin tänään jotain uutta, eikä edes kovin vähäpätöistä :) Mukavaa viikonlopun alkua.

Tirriliisa kirjoitti...

Toivottavasti Anja saat joskus oman tuvan ja kanaset sinne. Kyllä munat säilyy hyvin huoneenlämmössä. Heti pesästä otetut munat ovat hyviä esim. paistamiseen, mutta leivontaan kannattaa käyttää hieman vanhempia munia:)
Kyllä Sarppu se niin on että ruskeilta kanoilta tulee ruskeita munia ja valkoisilta valkoisia:)