keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Talven taikaa osa 2

Kulkiessasi talvessa, huomaatko seuraavanlaisia asioita...
Hiljaisuus...
Lumisessa metsässä hiljaisuus tihentyy ja äänet, kuten kaukainen korpin korahdus, tai puiden paukahtelu pakkasessa luo voimakkaan tilan tunnun. Voit jopa kuullu lumihiutaleen putoavan. Puut nukkuvat ja taivaalla hehjuvat herkät pastellisävyt ja maa lepää pehmeän lumivaipan alla. Talvella on ihmisenkin luonnollista asettua lepoon ja kuuntelemaan sisintään ja luontoa.
Talven kauneus...
Lumi ja jää heijastavat valoa suurina maisemapintoina ja pieninä kristalleina saaden kaiken säihkymään. erityisen kauniita muotoja löytyy virtaavien vesien ääreen, tuulisille rannoille ja tykkylumisessa metsässä.Lapset pysähtyvät ihailemaan jäätyneen lammikon ihmeellisiä kuvioita, ennenkuin koittavat jään kestävyyttä. Kuvassa Matalusjoki Siurosta.
Tunnelmat...
Talvi on voimakkaiden tunteiden aikaa. hämärän hyssy eli sininen hetki on syvän olemisen ja muutoksen hetki. Kokeilkaa vaikka kuuden pienen akvarellin tekoa muutoksesta taivaalla valoisesta sinisen kautta täyteen pimeyteen.Luonnossa olo talvella onkin parhaimmillaan, jos yövytään ja nautitaan luonnollisesta valosta, kuten takkatulesta.
Selkeys ja selviytymisen teema...
Talvella luonnossa ei ole monta asiaa kerralla.Lajeja on kohtuullisesti ja eliöiden vuorovaikutus on usein havaittavissa selkeämmin kuin kesällä. Haastavissa olosuhteissa selviytyminen on perusteema ja ravinnon riittävyys minimitekijä.

Jäljet ja dramatiikka...
Lumessa näkyvät jäljet antavat hyvän mahdollisuuden tutkia ja eläytyä eläinten puuhiin. Kunnon jälkikortit ovat hyvä avain.Talvinen luonto tarjoaa usein luonnollisen tilaisuuden tutustua lasten kanssa kuolemaan, vaikkapa lapinharakan myyrävarastolla tuulentuivertamalla orapihlajalla. Toisinaan saalistajan ja saalistettavan jäljet lumessa tarjoavat mieleenpainuvimmat elämykset. Lasten on talvella helpompi eläytyä eläinten elämäänjo sen vuoksi, että ulkona oleminen tuntuu.
Talviperinteet...
Talvi on lapselle liikkumisen juhlaa.Pohjoisen tundran asukkaat jo kisailivat ja leikkivät hilpeästi kokoontuessaan osoittaen suurta sosiaalisuutta. Valitettavasti talviurheilulajit ovat vieraantumasta luonnosta vauhdin maailmaan ja armoton elektroninen sisäily rasittaa jälkipolvea. Maaseutuloma kesällä uimisineen, sadonkorjuineen ja eläimineen saattaa olla tuttua, mutta myös talven perinteet, kuten jäännosto, vesikelkka, napakelkka, rekiajelu, talvikalastus, murtomaahiihto ja lumilingon rakentaminen, ovat kansanperinnettä, johon kannattaisi lasten kanssa tutustua.
Ei kommentteja: