maanantai 8. heinäkuuta 2013

Tuulettaja mehiläiset

Meidän ulkosaunan seinän välistä löytyy mehiläisten pesä. Olemme huomanneet että kun saunan lämmittää alkaa pesässä kuhina. Välillä pesän oviaukolla on kolmekin kaveria tuulettamassa pesää. Ovat aivan paikallaan ja siivet vipattavat kuin tuuletin. Valitettavasti en ole ollut kameran kanssa paikalla kertaakaan. Netistä  löysin tiedon, että nämä ovat mehiläisiä, joille on annettu tämä tärkeä tehtävä. Alla vielä tarinaa näistä tuulettajista.

kuva täältä

Tuulettajat

Ulkotöistä ensimmäinen on tuuletus. Tuulettajamehiläiset seisovat lentoaukolla päät lentoaukkoon päin ja tuulettavat siivillään. Pesän ilma vaihtuu tällä tavoin varsin tehokkaasti. Hyvien satopäivien lämpiminä iltapäivinä sadat tuulettajat pitävät pesän sisäilman liikkeessä, jolloin kosteus haihtuu medestä, pesän lämpötila pysyy tasaisena ja kosteus sekä hiilidioksidi poistuvat pesästä. Ilmanvaihto voi tällöin olla jopa 200 litraa minuutissa.

1 kommentti:

Keskeneräinen kirjoitti...

Meillä oli ulkosaunan seinän välissä ampiaispesä. Ampiaiset tuulettivat saunaa lämmitettäessä ihan samalla tavalla. Teillä on kuitenkin näköjään kimalaispesä, jos ötökät ovat saman näköisiä kuin kuvassa.